donderdag 3 november 2011

Windmolens? Not In My Back Yard

Wie kent het verhaal niet van Don Quichot die tegen windmolens vocht? Een vermakelijk verhaal uit de oude doos van een edelman die windmolens aanziet voor reuzen. Maar tegenwoordig is het minder vermakelijk. Want niet alleen Don Quichot vecht tegen windmolens, overal ter wereld vechten mensen inmiddels tegen windmolens, want ze zijn zo lelijk...

Een kleine bloemlezing:
De gemeenten Noordwijk en Zandvoort gaan hun krachten bundelen tegen plannen van energiebedrijf Eneco om 23 kilometer uit de kust een windmolenpark met maximaal 75 windmolens neer te zetten.

In een acht pagina’s tellende actiekrant gaat Platform Storm het gevecht aan met de komst van windpark De Drentse Monden in het veenkoloniale gebied van Borger-Odoorn. In de krant wordt duidelijk gemaakt hoe enorm de windmolens kunnen worden (70 tot 110 stuks van 150 tot 200 meter hoog voor een capaciteit van 300 tot 450 megawatt stroom).

Vissers zijn tegen de geplande windmolenparken in de Noordzee. De sector voelt zich zeer benadeeld, omdat de molenparken precies in goede visgebieden verrijzen, met als gevolg dat vissers daar binnenkort niet meer mogen varen.

De gemeente Urk is met haar strijd tegen windmolens als Rupsje Nooit Genoeg. Er is al veel rekening gehouden met haar belangen. De uitdrukking "tegen windmolens vechten" heeft in de dorpen in de Veenkolonien wel een bijzondere betekenis gekregen. Ze zijn het vast niet eens met de betekenis van deze uitdrukking...

Bijverdienen in de schone energie; met dat doel proberen vijf melkveehouders een windturbine op hun erf te bouwen. Natuurbeschermers verzetten zich met hand en tand.

De gemeenten Zandvoort en Noordwijk trekken gezamenlijk op tegen de komst van een windmolenpark van Eneco, vandaag laten weten. 'Het park ligt te dichtbij.'

Omwonenden van de vijf windmolens in de Hoofdplaatpolder hebben bij de rechter een flinke overwinning geboekt op de gemeente Sluis.

En deze opsomming kan nog eindeloos doorgaan....


Waarom windenergie?
Er zijn verschillende redenen om op windenergie over te gaan:
  • De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor versterking van het broeikaseffect. Om dit te voorkomen moet je of energie besparen of andere energiebronnen gebruiken, zoals zonne-energie en windenergie.
  • Windturbines wekken elektriciteit op zonder uitstoot van luchtvervuilende stoffen. Deze stoffen zijn medeverantwoordelijk voor zure regen.
  • Het gebruik van brandstoffen neemt jaar op jaar toe. Eindige voorraden worden uitgeput. Willen we onze energievoorziening ook op lange termijn veilig stellen dan moeten we naar een duurzame energievoorziening toe. Ook dat is een reden voor toepassing van windenergie.

De klimaatsverandering en noodzaak tot het nemen van maatregelen is evident. Zon, wind en water bieden goede mogelijkheden en zijn onuitputtelijk. Zonne-energie is in de zomer goed toepasbaar. Maar het opslaan van elektra is nog steeds een probleem. Maar juist in herfst en winter hebben we hier in Nederland een onuitputtelijke grondstof: wind! We kunnen er niet omheen, we moeten er niet omheen willen. Eigenlijk wil ook iedereen het wel, maar NIMBY (not in my back yard).


In de nabije toekomst zal iedereen die in de buurt woont van een windmolen er nog wel eens anders tegenaan kunnen kijken. Want als je moet kiezen tussen geen energie meer hebben of een windmolen in je buurt, is de keus snel gemaakt. Ik zie het nog wel gebeuren dat mensen blij zijn met een windmolen in hun buurt, er omheen gaan dansen en de windmolen gaan vereren voor al het goede dat hij brengt ...

Kijk ook nog even naar deze trailer van de film 'The Age of Stupid'.





http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten