donderdag 19 juli 2012

Zet in op schone energie!

Samen kunnen we de desastreuze gevolgen van klimaatverandering vermijden. De oplossing: massaal inzetten op schone energie uit bijvoorbeeld zon, wind en water, in combinatie met slim energiegebruik. Kernenergie en vervuilende kolencentrales zijn in dit scenario overbodig.

Het probleem
De aarde heeft in haar lange geschiedenis warmere en koudere periodes gekend. Nu echter leven we in een unieke periode: één soort, de mens, blijkt in staat om het klimaat te veranderen door massaal fossiele brandstoffen te verbranden en oerbossen te vernietigen. Als we doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen en het ontbossen van de aarde kan de temperatuur nog eens met 1 tot 6 graden Celsius stijgen. Wetenschappers concluderen dat we de opwarming van de aarde beneden de 2 graden Celsius moeten houden. Alleen dan kunnen we om catastrofale klimaatverandering vermijden. Daarom moeten we wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen, en voornamelijk CO2, drastisch inperken. En moeten we onze bossen beschermen tegen verdere vernietiging. We hebben geen tijd te verliezen.

Helaas gebruiken we niet minder, maar alleen maar meer fossiele brandstoffen. Kolen zijn veruit het meest vervuilend. Wereldwijd worden nieuwe kolencentrales gebouwd. In groeiende economieën als India en China, maar ook in Nederland. Deze centrales stoten soms per stuk evenveel CO2 uit als 2 miljoen auto’s.

Kernenergie is duur en is er nog altijd geen oplossing voor de groeiende berg hoog-radioactief afval. Dat kernafval als grondstof kan worden gebruikt bij het maken van kernwapens, is een beangstigend scenario. En we weten allemaal hoe onveilig een kerncentrale kan zijn.

Ook massale houtkap en bosverbranding in bijvoorbeeld Indonesië en de Amazone zorgen ervoor dat grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer terecht komen. Ontbossing is verantwoordelijk voor een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot.

De oplossing: een energie[r]evolutie
Een toekomst zonder vervuilende fossiele brandstoffen, levensgevaarlijk kernafval en desastreuze klimaatverandering is mogelijk. Hoe? Door de overstap te maken naar schone energiebronnen zoals zon, wind, water en schone biomassa. En door onze energie veel slimmer te gebruiken waardoor we minder nodig hebben. Dat is eenvoudiger dan je denkt.

Een paar belangrijke feiten: windenergie kan dit jaar al 10 procent van de Europese vraag naar elektriciteit dekken. Zonne-energie kan in 2030 bijna de helft van de wereldbevolking van stroom voorzien. En zo zijn er nog meer schone energiebronnen, zoals waterkracht en schone biomassa, met een enorme energiepotentie, mits ze verder ontwikkeld worden. Aan de mogelijkheden ligt dus het niet, wel aan de keuzes die bedrijven en politici maken. De politiek subsidieert en bevoordeelt fossiele brandstoffen en kernenergie. In plaats hiervan zou ze schone energie consequent voorrang moeten geven en vervuilers zelf voor hun vervuiling laten betalen. Er is ander beleid nodig en andere investeringen, waardoor schone energie eerlijk kan concurreren, banen kan creëren en economische groei weer mogelijk is. Kortom: het is hoog tijd voor een energie[r]evolutie!

Kunnen we de komende generatie in de ogen kijken en zeggen dat we de kans hadden, maar niet de moed? Dat we de technologie hadden, maar geen visie? Wij denken van niet!

Kijk voor meer informatie op www.greenpeace.nl

------------------------------------




------------------------------

www.degroenezaak.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten