donderdag 16 augustus 2012

Daaaaaaag Groenland .....

Een gedeelte van de toplaag van het landijs op Groenland is half juli zo snel gesmolten dat onderzoekers van NASA eerst dachten dat de satellietbeelden onjuist waren. Op 8 augustus, vier weken voordat het smeltseizoen normaal eindigt, was er al meer ijs gesmolten op Groenland dan bij het laatste record aan het eind van het smeltseizoen.

De dooi op Groenland duurt normaal van juni tot het begin van september. Dit jaar verbrak de hoeveelheid gesmolten ijs echter het record van 2010. Dat laatste betekent dat vier weken voor het normale einde van het smeltseizoen, al meer ijs smolt dan op het eind van het smeltseizoen in 2010. Vanaf half augustus zijn er dus nog zo’n drie weken smeltend ijs te verwachten. Er is sinds de satellietmetingen in 1979 begonnen nog nooit zo veel ijs gesmolten.

Voor zover we nu weten is de opwarming die we zien in het Noordpoolgebied verantwoordelijk voor het activeren van processen die de dooisnelheid verhogen en er op die manier weer voor zorgen dat het proces versnelt. Als we zo over de afgelopen paar jaar kijken, is de uitzondering de regel geworden.





www.degroenezaak.nl






Geen opmerkingen:

Een reactie posten