donderdag 13 september 2012

Blauwe energie is ook groen

Al jaren wordt er over gesproken, maar nu gaat het ook echt gebeuren: een proefenergiecentrale die uit zoet en zout water elektriciteit maakt. De techniek, Blue Energy genaamd, is ontwikkeld in het laboratorium en al uitgebreid getest. De volgende logische stap: een praktijkopstelling op een plek waar zoet en zout water bij elkaar komen. Op de Afsluitdijk dus.

Die Afsluitdijk is ideaal voor deze vorm van groene – of beter blauwe - energie. Er ligt een enorme voorraad zoet water – het IJsselmeer - en aan de andere kant van de dijk nog veel meer zout water – de Waddenzee. Het opwekken van spanningsverschil tussen zoet en zout levert stroom op.

Het prototype zal bestaan uit vier modulen van elk twee bij twee bij twee meter, en levert een totaal vermogen van 250 kilowatt. Naar verwachting kan uit elke kubieke meter zoet water die per seconde naar zee stroomt één megawatt worden opgewekt. Ter vergelijking: een honderd meter hoge windmolen met een rotordiameter van zeventig meter heeft een gemiddeld vermogen van zo’n 300 kilowatt. Het uiteindelijke doel is een centrale op de Afsluitdijk met een capaciteit van 200 megawatt, goed voor het energieverbruik van 500.000 huishoudens.

De techniek, Reversed ElectroDialysis (RED) genaamd, is gebaseerd op de aanwezigheid van ionen (positieve natriumdeeltjes en negatieve chloordeeltjes) in zeewater. In de energiecentrale schieten deze geladen deeltjes door speciale membranen naar het zoete water. Hierbij bewegen de negatieve deeltjes naar links en de positieve naar rechts, waardoor een spanningsverschil ontstaat dat elektrische stroom kan opwekken. Zo kan een kubieke meter zoet water op papier 2,5 megajoule (0,7 kWh) opleveren.


Dat Blue Energy werkt is een feit. Uitgebreide laboratoriumtesten hebben dat al aangetoond. En het potentieel is reusachtig, ook omdat deze vorm van duurzame energie niet op kan raken, en maar heel weinig ruimte kost. Het is zaak om een grootschalige praktijktest te doen, en precies dát gaat nu aan de Afsluitdijk gebeuren.




----------

www.degroenezaak.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten