donderdag 15 november 2012

Zon uit china

In Nederland staan we aan de vooravond van mooie ontwikkelingen op zonne-energie vlak. De markt zal in de komende maanden alleen maar meer gaan groeien. Hiervoor is een scherpe prijs voor zonnepanelen ook een belangrijk aspect. En ja, de scherpste prijs voor zonnepanelen komt nog steeds uit China.... 


Door de sterk gedaalde prijzen van panelen afkomstig uit China, is het aanschaffen van een zonnestroom installatie in Nederland rendabelen een goede, groene investering. In het verleden waren de prijzen van zonnepanelen nog te hoog en zonder subsidie steun was het nog niet interessant genoeg om een zonnestroominstallatie aan te schaffen. De terugverdientijd van de investering was voor veel mensen nog de drempel om niet deels over te stappen op zonne-energie. Door de huidige prijsniveaus van zonnepanelen “wat 70% van de investering is van een totale installatie” en stijgende prijzen van grijze stroom is het zeer interessant om een zonne-installatie aan te schaffen. De huidige terugverdientijd is tussen de 7-10 jaar.

Net nu zonne-energie, dankzij goedkope Chinese zonnepanelen, een enorme vlucht neemt, dreigen importheffingen van de VS en Europa deze verduurzaming te frustreren. Een wereldwijde petitie moet de politici tot inkeer brengen.

De verkoop van zonnepanelen groeit nu als kool, zowel in Azië als in Europa en de VS. Desondanks zijn recent veel Europese en Amerikaanse fabrikanten van zonnepanelen failliet gegaan. Die geven China daarvan de schuld: Chinese fabrikanten zouden hun panelen dankzij subsidies onder de kostprijs kunnen verkopen. Nadat de VS al heffingen hadden ingevoerd, hebben nu ook Europese fabrikanten de Europese Unie verzocht om importheffingen in te stellen.

Teken de petitie

Avaaz, een groep van burgers in tal van landen die op het web geregeld petities organiseert rond veelal mondiale thema's, meent dat het duurder maken van zonnepanelen het laatste is waar de wereld nu behoefte aan heeft. Daarom roept Avaaz iedereen op hun nieuwste petitie te tekenen. Daarin staat onder meer: 'Als bezorgde wereldburgers roepen wij u op om onmiddellijk met China in gesprek te treden en afspraken te maken die banen en innovatie red [sic], en tegelijkertijd de groene revolutie stimuleert [sic]. Tarieven, protectionisme en een handelsoorlog zullen de prijs van zonne-energie alleen maar verhogen en daarbij desastreus zijn voor zowel deze ontluikende industrietak als voor het klimaat.'

Teken de petitie hier: Een zonnestraal van hoop voor het klimaat.
 
 

1 opmerking:

  1. Leuk artikel, wij van pvpakket.nl verkopen ook Chinese zonnepanelen. Wij plaatsen ze nu al bijna 10 jaar en we zijn zeer tevreden over de kwaliteit. Tot nu toe nog geen klachten gehad van klanten. Wij importeren zelf uit China en willen rechtstreeks doorleveren aan de consument.

    Neem eens een kijkje op www.pvpakket.nl

    BeantwoordenVerwijderen