donderdag 6 oktober 2011

Eén graad maakt het verschil

Na een kletsnatte zomer, zou je je bijna afvragen of alle verhalen van de opwarming van de aarde wel kloppen. Toch is de temperatuur gemeten over de hele wereld in de afgelopen decennia meer toegenomen dan normaal is voor de afgelopen duizenden jaren. Het meest zichtbaar wordt dit in het smelten van de poolgebieden en de gletsjers. In het steeds vaker voorkomen van extreem weer: van (super-)orkanen via langdurige droogte, tot aan zwaardere winters en overstromingen. En in het naar het noorden opschuiven van flora en fauna, met als bekendste voorbeeld het ontstaan van de druiventeelt in Nederland.

De schade voor mens en natuur wordt ook elk jaar groter en zwaarder. Oogsten mislukken, broodoproer een van de directe gevolgen. Orkanen en overstromingen vernietigen huizen, bedrijven en wegen met miljarden waarde. Het menselijk leed is onbeschrijfelijk, laat staan het leed van de dierenwereld. De invloed van klimaatverandering op ons levensgeluk en op onze samenleving wordt steeds groter en ingrijpender.

Ook in Nederland wordt het weer steeds grilliger. Sneeuwperiodes gaan plots over in droge, warme lentes, gevolgd door natte zomers met zware tot orkaan-achtige onweersbuien. Mei 2011 was de droogste maand in tientallen jaren (KNMI), de maanden juli en augustus de natste in honderd jaar(KNMI). Het noodweer tijdens Pukkelpop 2011 ontwikkelde zich binnen een uur uit het niets.

In de klimaatdocumentaire “One degree matters” (EU, dec. 2009) worden een aantal kopstukken op Groenland in contact gebracht met de dramatische effecten van het smelten van de ijskap . Tachtig procent van Groenland (opp. 4x Frankrijk) is bedekt met een ijskap van maximaal 3 km dikte. De film bericht over de laatste wetenschappelijke bevindingen in het noordpoolgebied en schetst de gevolgen van elke graad temperatuurstijging van 1 tot 5 graad.





Kan het nog anders?
Mijn toekomstideaal is een duurzame en evenwichtige samenleving waar gezondheid, gezelligheid en geluk de centrale waarden zijn en geld niet meer dan een nuttig ruilmiddel voor diensten en producten. Waar divers en vervullend werk bestaat. Waar verantwoordelijkheid gedragen kan worden voor ons leven, natuur en de toekomst. Waarin tijd en ruimte over blijft voor de ontwikkeling van je talenten en gaven. Een samenleving waarin de schaamteloze uitstoot van broeikasgassen en de uitbuiting van de aarde, tot een onbegrijpelijk verleden zal behoren.


Bron: Transition Towns Nederland


http://www.degroenezaak.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten