donderdag 10 november 2011

Geen hulp, maar handel!


De wereld veranderen kan heel eenvoudig zijn! Door bijvoorbeeld een heerlijke maaltijd te bereiden met producten van Fair Trade. Of door jezelf te verwennen met een mooie tas, een sjaal of sieraden van Fair Trade. Daarmee doe je tegelijkertijd iets waardevols voor mensen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika die het product maken. Dat is de overtuiging van Fair Trade Original; handel die ontwikkelt.

Eerlijke handel

Fair trade betekent Eerlijke handel. Dit is een behoorlijk ruim begrip, waaronder niet iedereen hetzelfde verstaat. Een exacte omschrijving van het begrip ‘‘eerlijke handel’’ is dan ook moeilijk te geven. Je zou kunnen zeggen dat eerlijke handel, handel is die voor alle betrokkenen tot een beter leven leidt, maar dit is wel erg kort door de bocht. Handel kan banen scheppen, voor welvaart zorgen en de levensstandaard van mensen verhogen, maar handel drijven gaat niet altijd even eerlijk. Oneerlijke handel kan bijvoorbeeld leiden tot schending van de mensenrechten.

Bij ontwikkelingshandel gaat het uiteindelijk om de makers van het product, om hun kansen, hun toekomst. Door duurzame werkgelegenheid, een hoger inkomen en sociaaleconomische vooruitgang zijn zij het, die uiteindelijk profiteren. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar de praktijk van alledag met steeds hardere handelsvoorwaarden bewijst het tegendeel. De uiteindelijke maker van het product is vaak de sluitpost waarop wordt bezuinigd.

Eerlijke handel is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in het land van herkomst. Tussenhandelaars worden bij fair-trade vermeden, zodat de producent een groter aandeel van de prijs krijgt. Naast de afspraken over prijszekerheid, wordt bij de productie van eerlijke handel ook gelet op de ecologische en de sociale omstandigheden waarin de producenten werken. Eerlijke handel is ontstaan als antwoord op de ongerechtigheid, dat voorkomt in het gebruikelijke handelsmodel. Bij fair-trade wordt een minimumprijs gehanteerd die minstens de productie- en overlevingskosten moet dekken. Aan de andere kant worden eisen gesteld aan de producenten zodat zij niet in de verleiding komen onrecht te doen. Om het Fair Trade Keurmerk te krijgen worden eisen gesteld op de volgende vlakken: • Eerlijke prijzen • Eerlijke werkomstandigheden • Directe handel • Transparantie • Democratische organisaties • Gemeenschapsontwikkeling • Duurzame milieuzorg.

Fair Trade is dus dubbel genieten; vaak handgemaakte en unieke producten voor jou, met daarnaast de wetenschap dat je ook nog bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling in de landen van de makers. Geen hulp, maar handel! Zo maken we de wereld een stukje mooier.
 




http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten