Een liter benzine kost € 1,75. Dat is tot nu toe een record qua literprijs in Nederland. Even voor je plezier een stukje gaan rijden, ga je behoorlijk voelen in de portemonnee. En er is meer slecht nieuws: het gaat nog erger worden, veel erger! Want één ding is zeker, in deze eeuw zal de olie opraken. En het gaat miljoenen jaren duren voor die voorraad weer is aangevuld. Ja, waarschijnlijk gaan we tot de laatste druppel door en die laatste druppels zullen heel duur betaald worden, uiteindelijk alleen nog voor de allerrijksten op onze aarde.
Hoe moet het dan verder? Onze wereld is immers voor een groot deel afhankelijk van olie. Niet alleen als brandstof, maar ook als grondstof bijna onmisbaar in onze huidige samenleving.
Alternatieven
Gelukkig zijn er alternatieven. Synthetische olie wordt genoemd als oplossing. Synthetische olie kan geproduceerd worden uit alternatieve fossiele energiebronnen zoals gas, steenkool, bruinkool en teerzanden. Als voordeel van dit type olie wordt genoemd dat de nu op olie draaiende industrieën in de toekomst niet hoeven over te stappen op andere energiebronnen. Verwacht wordt dat met de stijgende prijs van aardolie de productie van synthetische olie commercieel haalbaar zal worden. Uit onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk nog genoeg gas of steenkool is voor de productie van synthetische olie voor ten minste tweehonderd jaar. Maar dan is ook echt alles en alles op!
Een beter alternatief
Een beter alternatief is duurzame energie. De naam 'duurzaam' zegt het al, dit houdt in dat deze cyclus zeer lang (liefst altijd) in stand kan blijven, zonder uitputting van grondstoffen. Voor de auto is er nu al een goed en duurzaam alternatief beschikbaar 'Biogas'.
Biogas is een gas dat gewonnen is uit biomassa en/of biologisch afbreekbare afvalresten. Door het zonder zuurstof vergisten van de grondstof ontstaat een ruw gas dat grotendeels bestaat uit methaan en kooldioxide. Na het verwijderen van de CO2 wordt het methaan samengeperst en is het als aardgas te gebruiken. Het enige verschil is dat het niet na miljoenen jaren uit de grond wordt gehaald maar direct is omgezet. Het meeste verkrijgbare biogas in Europa wordt gewonnen uit stortplaatsen, maar andere reststromen uit o.a. land- en tuinbouw en horeca worden in toenemende mate gebruikt.
Het gebruik van biogas als energiebron brengt geen verhoging van de concentratie van het broeikasgas CO2 met zich mee. De CO2, die vrijkomt bij vertering van de organische stof en bij de verbranding van biogas, is eerst opgenomen uit de lucht door planten. Planten assimileren bij voldoende licht CO2 en vormen met de opname van water en voedingsstoffen uit de bodem met behulp van energie uit het zonlicht organische verbindingen.
Biogas lijkt dus alleen maar voordelen te hebben ten opzichte van de huidige benzine. Enige nadeel is dat er, net als bij LPG, wel een extra tank in je kofferbak geplaatst moet worden en de motor iets moet worden aangepast om het gewenste drukniveau te krijgen. Een snel toenemend aantal aardgastankstations in Nederland zal ook biogas gaan leveren. Biogas kan lokaal geproduceert worden en daarmee worden we onafhankelijk van onstabiele olielanden.
En dus..
We hoeven niet te wanhopen, maar nieuwe duurzame technieken blijven ontwikkelen. Goed voor het milieu, goed voor de economie en dus goed voor ons!
http://www.degroenezaak.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten