Energiemaatschappijen vrezen het: de zelfstandigheid van de consument. Tegelijk staan ze versteend aan de zijlijn angstig te kijken naar de nieuwe ontwikkelingen, maar nemen ze nog altijd geen stappen om mee te doen (een aantal goede als GreenChoice uitgezonderd). Waar gaat het over? De zon! En dan wel hoe je die zelf kunt omzetten in energie. Want de Nederlandse energiemarkt is volop in beweging. Het huidige netwerk van energiekabels begint verouderd te raken. Nieuwe technologieën, zoals de elektrische auto, zijn beter voor het milieu, maar hebben wel elektriciteit nodig. En steeds meer mensen wekken die elektra zelf op via bijvoorbeeld zonnecellen. Hoe zal het er binnen een aantal jaren uitzien? Is binnenkort iedereen zelf energieleverancier?
Decentrale opwekking, noemen we het fenomeen waarin je zorgt voor je eigen energie. De vrees voor energiebedrijven, maar de verlossing voor de bewoner van de toekomst. Denk je eens in: nooit meer afhankelijk van energieleveranciers met ondoorzichtige energieprijzen die alsmaar stijgen. En wat als er ooit een instabiel land de olie- of gaskraan dichtdraait? En die kans is zeer reëel. Die dreiging is meermalen geweest. Met je eigen energiecentrale op je dak heb je niets te vrezen. Wil Iran geen olie meer leveren? Geen probleem, je hangt je eigen energiezuinige auto aan je zonnepaneel en je hebt nergens wat mee te maken.. Wil Rusland de gaskraan dichtdraaien? Ook dat deert niet met je eigen energiecentrale op je dak. En wist u trouwens hoeveel belasting de overheid ook nog vraagt over uw energieverbruik? Dit is ongeveer 1/3 deel van wat u betaalt! Want naast de energiebelasting, betaalt u ook nog 19% btw over de levering, transport, de huur van een meter.
Voordelen genoeg dus. Van stijgende energieprijzen heb je geen last mee en je wordt ook onafhankelijk van alle gedoe in de wereld. Natuurlijk lijkt een zonnepaneel nog steeds wel een hele investering. Niet iedereen met een dak, heeft ook het geld liggen om er eentje aan te schaffen. Alhoewel? Bijna iedereen heeft wel een lcd-televisie in huis, meerdere computers, iPad's, een smartphone etc. etc. En gek genoeg, heeft niemand het hierbij over 'terugverdientijden'. Want dit is bij zonnepanelen blijkbaar wel een belangrijk criterium. Maar ook dit bezwaar is nagenoeg weggenomen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar met 80 procent gedaald, terwijl de prijs van elektriciteit bij de grote energieleveranciers juist is is gestegen. Inmiddels is het omslagpunt bereikt. Voorwaarde is wel dat de zonnepanelen een levensduur hebben van 25 jaar. In die 25 jaar kan een huiseigenaar een paar duizend euro besparen door zonnepanelen op het dak aan te brengen.
Nederland loopt in verhouding met de landen om ons heen achter in het gebruik van zonne-energie. Vanuit de markt is er wel grote belangstelling voor zonnepanelen maar de aanschafkosten vormen vaak een bezwaar. Om die aanschafkosten te verminderen, zijn er diverse initiatieven waar mensen kunnen inschrijven voor een gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Het is niet voor het eerst dat zoiets in Nederland georganiseerd wordt. Precies een jaar geleden had een groep consumenten zich verenigd in actiegroep Wijwillenzon. Door veel panelen gezamenlijk te bestellen, werd de prijs van de panelen met eenderde naar beneden gebracht.
Wilt u ook onafhankelijk worden van stijgende energieprijzen en een onzekere leveringszekerheid? Wordt zelf uw eigen energieleverancier!
Kijk ook eens op: Zon zoekt dak.
Dit is een fantastisch initiatief van de stichting Natuur & Milieu
http://www.degroenezaak.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten