Het Concept House Village - Het Duurzaamste Straatje
In de bouwsector is de laatste twintig jaar veel kennis en ervaring opgedaan met duurzaamheid. Spectaculaire resultaten kunnen worden bereikt met bouwtechnische maatregelen. De effectiviteit van de maatregelen hangt echter mede af van hoe deze in te passen zijn in het bouwproces en hoe de gebruikers hiermee omgaan. Anders dan bij het ontwikkelen van producten zoals smart phones en computers is het bij het duurste product dat wij gebruiken – onze woning – ongebruikelijk dat deze getest wordt voordat hij op de markt wordt gebracht. Voor het versnéllen van innovatie in de bouwketen en het vergroten van de effectiviteit is het van belang om ook innovaties in de gebouwde omgeving te testen alvorens tot marktintroductie over te gaan. Waar loop je bij de realisatie tegenaan? Passen de maatregelen in de dagelijkse routine van de gebruikers? Lokken de maatregelen duurzaam gedrag uit? Leidt het samenspel tussen de woning, de voorzieningen en de gebruiker ook daadwerkelijk tot radicale verduurzaming? Het doel van Concept House Village is het creëren van een testsituatie voor duurzame woonconcepten in de vorm van verschillende prototypewoningen. In Concept House Village worden innovatieve concepten voor de Nederlandse woningmarkt ontwikkeld, gebouwd, getest en na een aantal jaar ook weer ontmanteld. Zodoende wordt de gehele levenscyclus van de woningen gesimuleerd.
Duursaamswoude - Het Duurzaamste Fictieve Dorp
Duursaamswoude is een inzending voor de Gasterra Transitie Jaarprijs 2010 gemaakt door studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Energie Kenniscentrum en het Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte. Doel van dit idee is op plaatsen waar de bevolking krimpt, dorpen te bouwen die CO2-neutraal zijn en nieuwe kansen bieden voor sociale samenhang, lokale werkgelegenheid en waardebehoud van woningen.
Diekendamme - Het Duurzaamste Dorp van
Elk dorp in de gemeente Borsele wordt uitgenodigd en uitgedaagd om binnen enkele maanden een plan te maken dat er toe leidt dat hun dorp het meest duurzame dorp van Nederland wordt. In het plan moeten zo veel mogelijk aspecten van duurzaamheid uitgewerkt worden met concrete ideeën. Daarbij kunnen de nog te vormen dorpteams zichzelf vragen voorleggen als: Hoe kunnen we ons eigen dorp klimaatneutraal maken? Hoe kunnen we meer producten in de streek produceren en consumeren? Hoe kunnen we gezamenlijk personenvervoer beter regelen? Kortom, hoe maken we ons dorp daadwerkelijk toekomstbestendig.
Beesel - Beste Duurzaamheidsproject 2011
Beesel sleepte de prijs voor het beste project in de wacht. De Limburgse gemeente greep de renovatie van het gemeentehuis aan om de craddle2craddle-filosofie te hanteren en paste het Nieuwe Werken tijdens de renovatie op een effectieve manier toe: een halfjaar lang werkten alle ambtenaren thuis.
Dordrecht - Beste Duurzaamheidsplan 2011
Het Dordtse programma "de Duurzaamheidsfabriek", waar leren, werken en ontspannen op een duurzame, innovatieve en effectieve manier bij elkaar gebracht werd, is bekroond met de Duurzaamste Gemeente Prijs voor het beste duurzame plan.
Assen - Beste Duurzaamheidsbeleid 2011
De gemeente Assen won de prijs voor het beste duurzame beleid voor de manier waarop zij invulling geeft aan haar ambitie in 2020 volledig CO2-neutraal te zijn.
De gemeente zet haar kaarten hierbij op duurzaam producerende bedrijven, schone mobiliteit en op substantiële energiebesparing in bestaande woningen.
------------------------------
www.degroenezaak.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten