Vorige week zond de VPRO de documentaire Project Nim uit. Het gaat over chimpansee Nim die opgroeit in een mensengezin. Het nieuwe gezin van Nim bestaat uit een vader, moeder en drie kinderen, woonachtig in Upper West Side van Manhattan, New York. De moeder is studente psychologie en zodra ze Nim als kind begint te zien start Project Nim, een radicaal psychologisch experiment van de Columbia University.
Het doel van het experiment is bewijzen dat een chimpansee met ons kan communiceren. Wel moet hij dan precies worden opgevoed als een mensenkind. De psychologen hopen dat de aap ons kan laten weten wat hij denkt en voelt. En als dat lukt, dan zal de grens tussen aap en mens ophouden te bestaan en zullen heel wat theorieën over mens en aap moeten herzien.
Nim kan het goed vinden met de mensen om hem heen en als hij vijf jaar oud is kent hij al 120 woorden. Maar de chimpansee blijft een dier met oerdriften. Hij kan niet anders dan een in zijn ogen zwak mens aan te vallen, ook al zal hij naderhand 'sorry' zeggen. Hoe loopt het met hem af en wat zegt dat over ons?
---------
Het zal niemand verrassen dat het uitloopt op een drama. Nim wordt agressief en weggedaan. Hij belandt in een centrum waar hij als proefdier de meest afschuwelijke dingen moet doorstaan. Gelukkig is dat niet het einde. Hij wordt net op tijd 'gered'. Kijk hier de hele documentaire zelf om te zien hoe het verder afloopt: http://www.publiekeomroep.nl/artikelen/documentaire-over-chimpansee-nim.
De documentaire is echt een aanrader voor een ieder die betrokken is bij dierenwelzijn!
---------
'En wat nu?' Dat is het gevoel dat bij me achterbleef na het zien van de indrukwekkende documentaire. Hoe maak ik een verschil? Gelukkig is er al een stichting actief die zich het lot van uitheemse dieren aantrekt: de stichting AAP.
De dieren die bij de stichting AAP terecht komen zijn afkomstig van de illegale handel, proefdierlaboratoria, circussen, louche dierentuinen of rechtstreeks van particulieren. Vaak zijn de dieren ernstig mishandeld of verwaarloosd. Bij AAP krijgen zij de professionele verzorging die ze nodig hebben om weer op verhaal te komen. Het uiteindelijke doel is om de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin.
Iedereen kan eenvoudig aan het goede werk van de stichting AAP bijdragen door:
- donateur te worden
- een actie te organiseren
- een aap of ander dier te adopteren
- vrijwilligerswerk
En nog veel meer. Kijk op de site www.aap.nl voor alle mogelijkheden.
Sta voor AAP!!!
---------------------
www.degroenezaak.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten