donderdag 3 maart 2011

Mijn ecologische voetafdruk

Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. De mens is met de natuur in concurrentie om de beschikbare ruimte.

Interessant om eens te zien hoeveel ruimte ik eigenlijk zelf inneem. De test van het Wereld Natuurfonds geeft een goede indicatie. Normaal gesproken vul ik al die online testen echt niet in, maar deze is onweerstaanbaar. 14 vragen, dat is snel te doen.

Het begint goed, eerst wat vragen over mijn eetgewoonten. Als vegetariër scoor ik hier heel goed op. Vervolgens komt de woning aan de beurt. Oei, dat is al lastiger, het huis is relatief groot en oud, dus daar zitten wat verbeterpunten. Gelukkig scoort het gebruik van groene energie dan weer goed. Ook het recyclen van papier e.d. is weer een plusje, maar het hebben van een auto is dan weer een minnetje. Ik begin me al wat schuldig te voelen. Gelukkig daar komen de vakantie-vragen. Nou hou ik niet van vliegen en gaan we maar heel weinig op vakantie, dus dat is een flinke ecologische meevaller.

Ai, de uitkomst valt nog tegen. 2,7 hectare, dat is 1,5 wereldbol als iedereen zo zou leven als ik. Ik troost mezelf met de gedachte dat het altijd nog een stuk onder het gemiddelde van Nederland (6,2 hectare) ligt. Maar wat nu? De auto weg? Niet meer op vakantie? Verhuizen naar een hutje op de hei?

Pffff, ik moet er nog even over denken, maar dat hutje op de hei spreekt me wel aan. Dan zet ik mijn eigen windmolen in de tuin en overal zonnepanelen en daar laad ik dan mijn elektrische auto mee op.
Voor de test wordt het er dan trouwens niet beter op. Een hutje op de hei is alleen in te delen in de categorie 'vrijstaande woning' en een kleine elektrische auto die gebruik maakt van duurzame energie is gewoon 'een auto'. Dus qua testresultaat ga ik er dan toch nog op achteruit. Er zit maar één ding op: "Beste WNF, kan de test uitgebreid worden met wat meer keuzemogelijkheden?" 

*********
Iedereen gebruikt een stukje van de aarde. Hoe groot is jouw stukje? Doe de test:
http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/voetafdruk/test_je_voetafdruk/

Wist je dat... 

... als iedereen zo zou leven als in:
  • de Verenigde Staten, we dan 4.45 aardbollen nodig hebben
  • China, we dan 1.22 aardbollen nodig hebben
  • India, we dan 0.5 aardbollen nodig hebben
  • het Verenigd Koninkrijk, we dan 2.72 aardbollen nodig hebben
  • Nigeria, we dan 0.78 aardbollen nodig hebben
  • Argentinië, we dan 1.44 aardbollen nodig hebben
  • Australië, we dan 3.78 aardbollen nodig hebben
  • Malawi, we dan 0.39 aardbollen nodig hebben?
[bron: Wereld Natuur Fonds]

Een oude wijsheid maar zeker waar: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

http://www.degroenezaak.nl/

1 opmerking:

  1. I’ve recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

    cialis

    BeantwoordenVerwijderen