donderdag 12 mei 2011

CO2, weg ermee!

Je hoort het overal: van CO2 is er teveel. Zo veel, dat de aarde opwarmt, de ijskappen smelten en de zee zal overstromen. Eigen schuld van de mens, vindt de wetenschap.CO2 is op zich niet schadelijk, sterker nog, het is noodzakelijk. Bomen en planten nemen het op en zetten het om in zuurstof. Mensen en dieren gebruiken de zuurstof en stoten weer CO2 uit. Goed geregeld dus. Maar net als bij alles gaat het hier om het juiste evenwicht en dat is helaas volledig zoek. Voornaamste oorzaak is de vele zeer vervuilende en CO2-uitstotende industie en massaproductie.

Gelukkig kunnen we tegenwoordig onze uitstoot aan CO2 compenseren. Klimaatneutraal heet dat. En alles kan gecompenseerd worden. Van vliegticket tot volle tank en van wasmiddel tot wijntje, alles kan worden afgekocht met oerbossen, windmolens of zonnepanelen.

Wat is eigenlijk CO2 compenseren?
Eén ding is zeker, het is een hoogst onduidelijke handel. Verschillende aanbieders zeggen dat ze bomen gaan aanplanten van uw geld of dat u land kunt kopen zodat er juist geen bomen gekapt kunnen worden. Zo zou je kunnen bijdragen aan het verminderen van de CO2, want bomen en planten absorberen juist CO2.
Andere aanbieders investeren weer in windmolenparken of biogasinstallaties. Maar daar compenseer je niet mee, maar je bespaart wel CO2-uitstoot ten opzichte van vervuilende energiecentrales. Alleen vraag ik me dan af of dit onder de noemer CO2-compensatie genoemd mag worden.


CO2 compenseren maar NIMBY? (Not In My Back Yard)
Compensatie van CO2 hoeft ook niet in eigen land te gebeuren. Broeikasgassen verspreiden zich over de hele aarde. Dus als u in Amsterdam CO2 veroorzaakt, kunt u dat bijvoorbeeld ook laten compenseren door een bos in Brazilië.

Maar CO2 laten compenseren in landen die toch al weinig hebben, betekent eigenlijk dat we hen vragen nog minder uit te stoten, zodat wij onze levensstijl kunnen behouden. Dat staat wel zeer haaks op de veelal wel goede bedoelingen van het compenseren van CO2.

Een ander alternatief?
Een andere oplossing die bedacht is, is om het teveel aan CO2 diep onder de grond te stoppen. Barendrecht was daarvoor bedacht als locatie. Opslag op zee vindt al langer plaats, dus waarom niet ook op land? De bewoners waren woedend en bang voor de grote hoeveelheid giftige en verstikkende CO2. Logisch, dat wil niemand in zijn achtertuin, toch?

De oplossing?
Maar ja, wat dan? Waar blijven we met onze grote hoeveelheden teveel aan CO2?
Ik heb een idee. Laten we e
r gewoon minder van uitstoten. Daar heb ik geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig. De oplossing ligt zo voor de hand, dat je hem bijna over het hoofd zou zien. CO2, weg ermee!

*******************************

De keuringsdienst van Waarde heeft zich ook eens in de CO2-compensatie-handel gestort. Ze denken dat ze met de aankoop van een heel bos in Brazilië de kijker klimaatneutraal naar het programma kunnen laten kijken. Tja, mooi initiatief? Of gebakken lucht? Wie het weet, mag het zeggen!

Bekijk hier en hier de boeiende documentaire over CO2 compenseren in Brazilië.

*******************************
Veel mensen zullen de film gezien hebben, maar hier toch nog de prikkelende trailer van The Age Of Stupid; "Why didn't we safe ourselves when we had the chance?"




http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten