donderdag 15 september 2011

Zonnepanelen op de maan

De mens is sinds 1972 niet meer op de maan geweest, maar dat stopt een team van de Japanse ingenieurs niet om een plan te ontwikkelen om onze hemelse buurman te bestempelen als potentiële zonne-energiecentrale. De ramp in de kerncentrale in Fukushima heeft Japan ertoe aangezet om serieus te denken over alternatieve energiebronnen, waarvan dit plan één van de meest vergaande is. Het plan roept op tot de bouw van een massale ring aan zonnepanelen, de 'Luna Ring', die moet worden gebouwd op het oppervlak van de maan. Deze zonne-riem absorbeert dan de zonne-energie en straalt het meteen door naar de Aarde via lasers.

Het Japanse Shimizu Corporation heeft een plan dat voorziet in een opwekking van 13.000 terawatt continu aan energie die direct wordt gestuurd naar ontvangststations op de aarde, waar het vervolgens zal worden verspreid aan de bevolking. Maar Nasa heeft momenteel geen plannen om terug te keren naar de maan, dus is Shimizu van plan het bouwproject uit te laten voeren door robots. In feite zal de mens nauwelijks betrokken worden en alleen op afstand aanwezig zijn. Het Japanse bedrijf wil een "vrijwel onuitputtelijke, niet-vervuilende zonne-energie als ultieme bron van groene energie die voorspoed brengt aan de natuur en onze levens". De Luna Ring, vertaalt deze droom naar de werkelijkheid door middel van ingenieuze ideeën in combinatie met geavanceerde ruimtetechnologie.

Bron: Shimizu Corporation


--------------------------------------------

Het is natuurlijk een prachtig idee, in navolging van een soortgelijk energieconcept in de film 'Moon', maar het plan lijkt voorlopig wat voorbarig. Zelfs het laten rijden van een robotauto op de maan is al lastig, laat staan dat we robots een hele ring van zonnepanelen kunnen laten bouwen. Maar misschien ooit....




http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten