donderdag 20 oktober 2011

Groen eten, ja graag!

Al jaren eet ik vegetarisch. Volgens mijn moeder wilde ik vanaf mijn vierde jaar al geen vlees meer eten. Dat klopt niet helemaal, want ik heb tot ver in mijn twintiger jaren nog wel eens vlees gegeten, maar veel was het inderdaad nooit. Duurzaamheid was in die tijd nog geen hot item, dierenwelzijn was dat voor mij wel. Nu achteraf blijkt dat het ook veel gezonder is en ook nog goed is voor minder CO2-stoot, zijn dat natuurlijk nog wel extra redenen om geen vlees te eten.

Jongeren willen duurzamer eten
Driekwart van de jongeren vindt het prima als het broodje ham in de kantine wordt vervangen door een meer duurzame variant. Het liefst willen ze dat ook hun ouders beter letten op dierenwelzijn en milieu bij het boodschappen doen. 73% van de jongeren vindt het belangrijk dat het vlees dat ze eten komt van dieren die goed behandeld zijn. Verder vindt 43% van de jongeren dat het belangrijk is dat bij de productie van eten rekening is gehouden met het milieu.
(Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2634655/jongeren-willen-duurzaam-eten.html

Minder vlees is duurzaam
Duurzaam en gezond eten betekent vooral: minder vaak kiezen voor vlees. Veeteelt zorgt voor veel CO2-uitstoot, onder andere door de mest van koeien en varkens. Daarnaast is er veel landbouwgrond nodig om veevoer te produceren, denk aan soja. Dieren ‘concurreren’ daarmee met mensen. In ontwikkelingslanden zijn voedseltekorten door een gebrek aan landbouwgrond een immens probleem. Voor je gezondheid is het ook slim om minder dierlijke producten te kiezen. De belangrijke vitamines en mineralen zitten ook in vleesvervangers, zoals peulvruchten, tofu of kant-en-klare vegaburgers en dergelijke. Deze leveren vaak minder calorieën en minder verzadigd vet dan vlees. Wie niet (te vaak) aan de vleesvervangers wil, kan ook kiezen voor biologisch vlees in kleinere porties.

Kraanwater is lekker en duurzaam
Veel mensen denken bij een milieuvriendelijk dieet vooral aan wat je eet, maar met drankjes kun je ook een flinke slag slaan. Kraanwater levert de laagste milieubelasting op van alle drankjes en levert nul calorieën. Voor de productie van een flesje cola (halve liter) is bijvoorbeeld 36 liter schoon drinkwater nodig. En: een kwart liter olie voor het plastic. Bovendien zitten er ook nog eens 210 kilocalorieën in. En denk ook eens aan de prijs, kraanwater kost nagenoeg niets!

Dus: groen eten, ja graag!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten