donderdag 23 februari 2012

Plastic kan je planten!

Nee, geen plastic planten, maar plastic van planten.
Olie is niet alleen onmisbaar als brandstof, maar ook als grondstof voor… ja, waarvoor niet? Onder meer oplosmiddelen, cosmetica en plastic en andere kunststoffen. De bouwstenen daarvoor zijn lichte olefines oftewel alkenen. Het zijn simpele stoffen: twee tot vier koolstofatomen met een dubbele binding en verder waterstofatomen eraan. Ze worden nu gemaakt door olie te ‘kraken’. Maar die olie is natuurlijk een keer op. Maar mensen zijn inventief, waar de ene bron opraakt, wordt er een andere bron aangeboord. Niet letterlijk, maar wel een creatieve bron.

Met behulp van piepkleine ijzerbolletjes hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht bouwstoffen voor plastic kunnen maken uit de verbranding van snoeiafval, houtsnippers en andere natuurlijke producten. De ijzerbolletjes worden gebruikt als katalysator om koolstofmonoxide (CO) en waterstof (H2) die bij de verbranding vrijkomen, om te zetten in de benodigde bouwstoffen.Het plastic dat daardoor onstaat, is voor vrijwel alle toepassingen geschikt. Eerder plastic dat uit biomassa werd gemaakt, kon slechts voor enkele doeleinden gebruikt worden en was een stuk lastiger om te produceren. De nieuwe methode kan nog niet direct ingezet worden: het proces moet nu verder ontwikkeld worden door de chemische industrie.

Wil je ook zelf plastic maken? bekijk dit filmpje eens, makkelijk zelf te doen.




Of wat denk je van het verwerken van plastic naar olie? Ook dat schijnt mogelijk te zijn. Handig als je benzine eens een keertje op is......




http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten