donderdag 23 juni 2011

Er hangt iets in de lucht

Een wazige horizon en een vieze lucht – luchtverontreiniging is niet alleen onaangenaam, maar kan ook meer ernstige gevolgen hebben. Luchtverontreiniging is een term die verwijst naar buitensporige of schadelijke hoeveelheden van bepaalde stoffen in de lucht. Het is grotendeels een gevolg van menselijke activiteit: auto's, landbouwpraktijken en fabrieken zijn slechts een paar bronnen van de schadelijke chemische stoffen in de lucht.

Luchtverontreiniging ademen we niet alleen in, maar het bereikt ons ook op andere manieren. Vervuilde lucht besmet het land en ons water met giftige chemische stoffen. Planten of gewassen die groeien in verontreinigde bodem en dieren krijgen deze weer binnen door de planten die ze eten. Door ons voedsel en water krijgen wij deze verontreiniging ook weer in ons lichaam binnen.

Enkele van de meest voorkomende chemicaliën die onze lucht verontreinigen zijn:
  • Distikstofoxide (N2O) is een gas dat wordt gevormd wanneer fossiele brandstoffen (zoals olie, benzine en steenkool) zijn verbrand bij hoge temperaturen. Deze gassen komen vooral van auto's, energiecentrales en fabrieken. Stikstofoxiden dragen bij tot smog en zure regen.
  • Kooldioxide (CO2) is een broeikasgas dat ook van nature voorkomt in het milieu. Een overmaat hiervan komt vrij door menselijke activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, houtverbranding en door chemische processen. Koolstofdioxide is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering.
  • Zwaveldioxide (SO2) is een gas dat wordt gevormd wanneer zwavelrijke brandstoffen, zoals olie en kolen, worden verbrand en wanneer ertsen worden verwerkt om metalen te produceren. Zwaveldioxide kan ook zure regen vormen. De chemische stof kan zich verzamelen in de longen of bestaande luchtwegaandoeningen verergeren.
  • Koolmonoxide (CO) is een gas dat afkomstig is van auto's die fossiele brandstoffen, fabrieken en brandend hout te verbranden. koolmonoxide is giftig voor de mens. Lagere niveaus kunnen van invloed zijn op het centrale zenuwstelsel, waardoor de prestaties van lichaam en geest afnemen. In hoge doseringen kan het zelfs dodelijk zijn.
Luchtverontreiniging raakt iedereen. Daarom heeft ook iedereen een gedeelde verantwoordelijkheid tot verminderen hiervan. Het oplossen hiervan is een lange reis. Maar iedere lange reis, begint met een enkele stap. Schonere lucht begint met iedere groene stap die je neemt!





http://www.degroenezaak.nl/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten