donderdag 18 augustus 2011

Wereld zonder olie

Olie is de ruggengraat van ons leven. Het zit in het eten dat we eten, de huizen waarin we leven en de auto's waarin we rijden. Olie is één van de belangrijkste grondstoffen in de wereld. Maar wat zou er gebeuren als alle olie in de wereld plotseling verdwenen is? Wat gebeurt er met onze steden, met ons eten, onze manier van leven?

Vandaag is het zover: de olie is op!

De olie is op!
150 jaar halen we al olie uit de grond en er zouden nog triljoenen vaten moeten zijn, maar plotseling is er niets meer. Chaos breekt uit, iedereen rent naar de benzinestations om te hamsteren wat er nog is.Vliegtuigen, boten, treinen, auto's, alles komt tot stilstand. Voorraden kunnen niet meer vervoerd worden en worden waardeloos. Miljoenen mensen raken hun baan kwijt. We raken onze energiebronnen kwijt, medicijnen zijn niet meer beschikbaar en het vee sterft van de honger. Binnen één week zijn de winkels volledig leeg. Frituurolie kan nog tijdelijk uitkomst brengen voor auto's die op diesel rijden. Er is een mogelijkheid om met plantaardige grondstoffen olie te maken. Maar waar olie wordt gekweekt, kan geen eten groeien, het is een vreselijke keuze. Maar we kunnen niet anders, we moeten eten, dus de keuze is eigenlijk ook heel eenvoudig.

Hoe loopt dit af? Is er hoop?
Eerst gaan we door een immense verandering, terug in de tijd. Veel mensen zullen een slechte tijd doormaken. In de steden is niets meer te doen, niets meer te krijgen. Wie naar het platteland kan, trekt daarheen. Langzaam maar zeker raakt het plastic op. Alle communicatiesystemen vallen uit. De wereld verandert. Recyclen is pure noodzaak en je kan alleen nog eten wat je zelf plant.


Is dit fictie?
Ja, gelukkig wel. Maar het kan werkelijkheid worden. Nee, niet zo plotseling. Het zal geleidelijk gaan. Maar laten we nu al zo verstandig zijn naar de toekomst te kijken. De olie raakt op en het duurt miljoenen jaren voor die voorraad weer aangevuld wordt. Laten we olie gebruiken waar we het absoluut nodig hebben. En laten we ook nog wat over laten voor onze kinderen. Er zijn alternatieven. Laten we ze nu gaan gebruiken, voor het te laat is.....

De documentaire 'Aftermath: The World Without Oil' laat zien hoe het verhaal af gaat lopen. Zeer indukwekkend!








http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten