donderdag 25 augustus 2011

Recycle voor je leven

Spullen, we hebben ze allemaal. Een huis, een auto, een televisie, een computer, boeken, kleding, en zo kan ik nog uren doorgaan. Spullen benadrukken je identiteit en dat is heel natuurlijk. Mensen doen dat al eeuwen en dat is op zich geen enkel probleem. Maar we willen telkens nieuwe spullen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met onze afdankertjes? We dumpen ze bij het vuilnis en dat is dat. Denken we....

Maar dat is maar een klein deel van het verhaal. In het beste geval komen ze uiteindelijk op een stortplaats terecht of nog erger worden ze verbrand en komen de resten op een stortplaats terecht. Het meeste gaat gebeurt buiten ons gezichtveld. Afval wordt de hele wereld over getransporteerd, misschien gaat het naar China, Indië, Nigerië of Ghana. Ja, om te recyclen. Helaas wordt er weinig gerecycled, het meeste wordt gewoon gedumpt in landen waar mensen zelf nauwelijks genoeg hebben om in leven te blijven. De giftige stoffen blijven zo uit onze buurt en er worden gewoon weer nieuwe grondstoffen gewonnen voor onze nieuwe spullen. En als iedereen op de wereld dezelfde kansen op spullen heeft als wij, zijn de grondstoffen binnen enkele tientallen jaren op en zitten we met een vervuilde aarde.

Wij mensen hebben een industiële revolutie doorgemaakt, we zijn in staat om naar de maan te gaan. We kunnen alles maken. Er rest nu één grote uitdaging: maak de producten schoner. Zorg dat ze volledig te recyclen zijn. Het is helemaal niet moeilijk, al die knappe mensen bij elkaar, het is een fluitje van een cent. Het enige dat nodig is, is dat veel mensen het willen. Mij mag je alvast meetellen bij het leger aan mensen die het anders wil!

Onderstaand filmpje laat de levenscyclus van onze eletronica zien.
Zeer herkenbaar en leerzaam!



http://www.degroenezaak.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten