donderdag 12 januari 2012

2012 wordt het omslagpunt


Er is veel om te doen, het einde van de Maya-kalender op 21 december 2012. Op televisie en in films wordt gespeculeerd over het einde der tijden. Als je al belang wilt hechten aan die eeuwenoude kalender (ooit gevonden op een steen), zijn de feiten toch nog heel anders dan iedere filmmakers en doemdenkers je willen laten geloven. De Maya's voorspelden namelijk op 21 december 2012 alleen dat hun god Bolon Yokte op die datum op aarde zou neerdalen. Op geen enkele manier is hieraan ooit een betekenis gegeven. Niet of ze die dag vreesden of dat ze er naar uitkeken. Dus waarom zouden wij dat nu wel doen?

De Maya-kalender
De oude Maya's hadden drie kalenders. Een religieuze kalender 'de Tzolkin', (cyclus 260 dagen), een kalender gebaseerd op de cylcus van de zon 'de Haab' (cyclus 365 dagen) en de Lange telling voor historische doeleinden. En om die laatste kalender de 'Lange telling' is nu veel te doen.

De Lange telling is voornamelijk gebaseerd op het twintigtallig stelsel. Dit stelsel is vermoedelijk afgeleid van het aantal tenen en vingers van een mens. Een dag werd een kin genoemd, een 20-tal dagen een uinal. Er gingen 18 uinals in een steen of tun. Iedere tun van 360 dagen was het de gewoonte om een steen (of stèle) op te richten. De Lange telling is, volgens de huidige berekening, gestart ten tijde van het scheppingsverhaal van de Maya’s en dat is omgerekend naar onze kalender op 13 augustus 3114 voor Christus. De Lange telling spreekt tot de verbeelding, omdat deze kalender binnenkort ten einde zou lopen. Na dertien periodes van 400 jaar is de kalender uitgeput. En die datum (13,0,0,0,0) valt samen met 21 december 2012.

In dat jaar is de kalender of beter gezegd de cyclus die de kalender bestrijkt zo’n 5000 jaar oud. Maar wil dat zeggen dat de kalender en de aarde waarop deze betrekking heeft hun beste tijd hebben gehad?
 
Uiteindelijk is er natuurlijk maar één groep die echt kan aangeven wat de oude Maya’s bedoelden: de Maya’s zelf. En die zijn er nog steeds. Wanneer je traditionele Maya’s vraagt naar deze kalender, weten de meesten van niets. En datzelfde lijkt ook voor hun voorouders te gelden. Diverse onderzoekers en professoren onderzochten de vele oude geschriften en kunstwerken, maar zonder resultaat. De Maya's zelf gebruiken de oude kalenders allang niet meer en als ze dat nog wel zouden doen, zouden ze gewoon weer een nieuwe cyclus zijn begonnen.

Een reële voorspelling
Ik voorspel dat de wereld ook na 21 december 2012 gewoon doorgaat. Laten we ophouden ons bezig te houden met bangmakerij, maar ons concentreren op wat echt nodig is om de wereld van de ondergang te behoeden. Daar is geen Maya-kalender voor nodig, maar wel mensen met een gezond verstand, die de wereld op een goede manier willen doorgeven aan onze kinderen. Alleen dan kan 2012 ook echt een omslagpunt worden!






http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten