donderdag 26 april 2012

Herontdekking van de volkstuin

Een volkstuin maakt gezond. Je beweegt op een ontspannen manier in de buitenlucht. Bovendien gaat het gros van de tuinders op de fiets naar de volkstuin. Maar er is meer. Er is een dieper liggende verklaring voor het verschijnsel volkstuin.

De mens begon op aarde als jager-verzamelaar. Hij trok van hot naar haar om aan zijn eten te komen. Erg omslachtig allemaal in tijden waarin de trein en auto ontbrak. Sterker nog: zelfs het wiel was nog niet eens uitgevonden. Dus van een fiets was ook nog geen sprake. De mens kwam erachter dat op dezelfde plek wonen met een eigen bedoeninkje makkelijker was. Ziedaar! De eerste volkstuin was een feit. Het was een knusse en overzichtelijke strijd om het bestaan met hier en daar wat leuke groentebedjes en voor de eieren en kippensoep wat rondscharrelende kippen. Tenminste, zo stellen wij ons dat vaak voor. Wij romantiseren dat soort lang vervlogen kleinschaligheden. Want in werkelijkheid was het een ordinaire struggle for life met veel magere jaren.

En nu leven we dan in een land waar we vetgemest zijn door de welvaart. In een woon- en werkomgeving van steen en beton, waar de enige zichtbare aarde zich bevindt in bloempotten. Contact met de natuur is er bijna niet meer. Wist u, dat er kinderen zijn die denken dat bosjes wortels aan een boom groeien en dat chocolademelk uit bruine koeien komt? Duidelijker kan ik de vervreemding van de natuur niet weergeven. Maar de volgegeten en uitgezakte Nederlander heeft gelukkig nog een klein spoortje oerboer in zijn genen en als hij wil is er een uitweg uit deze ziekmakende onnatuurlijke staat.

Want die uitweg is er! Juist de volkstuin! En echt, er is niets fijner dan het herontdekken van al die oerervaringen. Oerervaringen die je alleen in je volkstuintje kunt ervaren. Zoals de reuk van een humusrijke grond in het voorjaar. Het leggen van aardappels met het vooruitzicht dat je drie maanden erna trots naar huis fiets met een maaltje overheerlijke jonge aardappeltjes. De eerste appels en pruimen aan je laagstamboompjes. Het uitrusten op een mooi plekje van je tuin met uitzicht op het nestkastje met een koolmezenpaar dat af en aan vliegt met rupsjes en torretjes die je en passant ook nog teelt op je tuin.

Ja, een volkstuin is een ideale kleine en overzichtelijke wereld, waar jij als tuinder de scepter zwaait. Helemaal alleen draag je verantwoording. Helemaal alleen pluk je de vruchten van je arbeid. Vruchten die trots maken. Omdat je er tijd en liefde in hebt gestoken. Nee, het is niet gek dat een volktuin één van de allerbeste antidepressiva is.

Mensen met een volkstuin zijn meetbaar gezonder en fitter dan mensen zonder volkstuin.

Bron: Volkstuin tegen depressie

Dus: 
  • Is te eigen bijdrage voor de psycholoog niet meer op te brengen?Neem een volkstuin, en de seratonine stroomt gratis en voor niks door je aderen.
  • Door de crisis geen geld meer voor verse groenten? Neem een volkstuin en je bent blij dat je het allemaal op krijgt. Ook familie en vrienden kan je rijkelijk bedienen met alle overvloed aan oogst. Zij een meevallertje en jij wordt er nog populair van ook.
  • Werkloos en geen idee wat je met je tijd moet doen?Neem een volkstuin en je bent echt de hele dag onder de pannen.
  • In een sociaal isolement terecht gekomen? Neem een volkstuin en je mag blij zijn dat je nog tijd over hebt om je plantjes water te geven. Je medetuinders lopen je deur (bij wijze van) plat om je bij te staan met goede adviezen.
  • De sportschool te duur en veel te saai? Neem een volkstuin en je kan je helemaal uitleven met lichamelijke arbeid.
  • Geen geld voor de zonnebank? Neem een volktuin en je bent in mum van tijd bruin (van de zon en anders wel van de aarde)
  • Te weinig in de frisse buitenlucht?
    Met een volktuin ben je de hele dag buiten. Lekker gezonde lucht inademen. Veel beter dan de lucht die airco's in kantoren blazen.
De volkstuin in de stad is de oplossing voor werkelijk alle problemen!

Probeer het maar, het is echt waar. Ook wij hebben sinds dit jaar een volkstuin!

www.degroenezaak.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten