donderdag 3 mei 2012

Duurzaam goed nieuws

Ik snak naar goed nieuws. Mijn geduld met alle ellende is helemaal op. Crisis in de huizenmarkt, banenmarkt, met de pensioenen..... Ja, het is een feit, ik weet het. Maar ik word er bepaald niet vrolijk van. Van nu af aan boycot ik alle narigheid en doemscenario's in de wereld.

En ja hoor, gelukkig is er ook goed nieuws. Zomaar een greep van afgelopen maand:

Duurzame elektriciteit zit in de lift. Zowel de vraag als het aanbod stijgt, meldt elektriciteitstransporteur TenneT. Eind 2011 waren er ruim 10.000 productie-installaties voor duurzame elektriciteit ingeschreven, 36 procent meer dan het jaar ervoor.

De Duitse consumenten kochten het afgelopen jaar voor 400 miljoen euro aan fairtrade producten, 18% meer dan in 2010. Daarmee is 2011 het achtste jaar op rij waarin fairtrade groeide in Duitsland. De totale omzet, die behaald werd met fairtrade producten, is sinds 2002 verachtvoudigd.

Versterking van de landbouwsector en voedselzekerheid is cruciaal voor de zelfredzaamheid van ontwikkelingslanden. Daarom draagt Nederland de komende vijf jaar in totaal 100 miljoen euro bij aan steun voor de private voedselsector in die landen. De private sector is de belangrijkste speler voor de voedselzekerheid van mensen die nu geregeld honger leiden. Bovendien creëert de landbouw- en voedselindustrie banen en daarmee koopkracht voor vele miljoenen mensen.

Greenpeace Energy en Gasunie Duitsland gaan samenwerken op het gebied van ‘Windgas’. Met deze technologie zet Greenpeace windenergie om in waterstofgas, dat vervolgens in de gasinfrastructuur kan worden geïnjecteerd. Op die manier kunnen de overschotten van windenergie worden opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen. Hiermee kan de aardgasinfrastructuur als een opslagmedium voor duurzame energie fungeren.

Met het uitstippelen van een “groene economie” neemt Barbados het voortouw binnen de Engelstalige Caraïben. Duurzaamheid is beste keuze voor een nieuw ontwikkelingsmodel, vindt de premier van het eiland. De regering liet onderzoeken op welke sectoren Barbados moet focussen voor de overgang naar een groene economie. In het rapport is er sprake van “ongelooflijke kansen” om landbouw, visserij, bouwsector, transport en toerisme groener te maken.

Greenpeace, Milieudefensie en Natuurmonumenten zijn positief over de vrijgemaakte 200 miljoen euro voor natuur in het begrotingsakkoord. Natuurmonumenten heeft zich altijd sterk verzet tegen de onevenredig forse bezuinigingen op natuur, die opliepen tot boven de 70 procent. Met het akkoord van donderdag gaan deze plannen voor een deel van tafel.

Ben je onderweg en op zoek naar een puur en h’eerlijk restaurant? Dan kan je vanaf vandaag de gratis Puur! uit eten app downloaden voor iPhone en iPad. Met behulp van deze app kan je gemakkelijk de dichtstbijzijnde pure adresjes vinden voor lunch en diner: biologisch, Fairtrade, duurzame vis…en vooral ook heel lekker!

Optimisten leven langer, zo'n 7,5 jaar langer dan pessimisten. En van een positieve kijk op het leven word je gelukkiger, gezonder en succesvoller. Het lijkt een goedkope slogan, maar het wetenschappelijk bewijs is er. Optimisme is een gratis medicijn. Verkrijgbaar zonder voorschrift.

................................


Ik ga morgen even lekker een koeiendansje maken in de wei, want daar word ik nou weer wel vrolijk van. Boehoe!




www.degroenezaak.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten