donderdag 5 april 2012

Zet deze pasen eens duurzame eieren op tafel

Een ei hoort erbij, zeggen ze. Maar alleen met een duurzaam ei hoor je er nog echt bij. De oude scharreleireren zijn zó vorige eeuw, dat kan echt niet meer. Nee, de moderne man en vrouw zet alleen nog paaseieren op tafel van kippen die een beter leven hebben gehad.

Iedereen kan deze Pasen een duurzaam ei op tafel zetten, want in vrijwel alle supermarkten zijn met Pasen duurzame eieren te koop. In vergelijking met vorig jaar zijn vooral de vrije uitloopeieren en biologische eieren in opmars, ten koste van het minder duurzame scharrelei. Het scharrelei was ooit het alternatief voor de batterij-ei is geheel ingehaald door de veel duurzamere soorten. Het scharrelei is nu onderaan de ladder beland.

De eieren op de duurzaamheidsladder
De biologische eireren scoren met 3 sterren het beste op de combinatie milieu en dierenwelzijn. Deze kippen eten voer met duurzame soja waarvoor geen bos gekapt is, het energieverbruik is zuinig en de kippen hebben voldoende uitloopruimte in de buitenlucht. Voor de gezondheid van mensen en de dieren is het goed dat deze kippen geen of heel weinig antibiotica krijgen als ze ziek zijn.

De vrije uitloopeieren met 2 sterren zijn afkomstig van hennen die veel ruimte hebben en minimaal acht uur per dag buiten kunnen zijn. Deze eieren zijn iets minder duurzaam, maar een prima alternatief voor het scharrelei.

De standaard scharreleieren zijn het minst duurzaam. Kippen zitten op een kluitje (9 kippen per m2) en zitten de hele dag binnen. Scharreleieren hebben geen Milieukenmerk.

Van een biologish ei wordt mens én dier blij!

Klik hier voor de quick scan van de stichting Natuur & Milieu naar duurzamere eieren in de supermarkten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En om nog meer in de paassfeer te komen, kijk naar dit leuke filmpje over paaskuikentjes van Van Kooten en De Bie. Om even flink te lachen!




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten