donderdag 29 maart 2012

Is de houdbaarheidsdatum nog wel houdbaar?

Een pak yoghurt één dag over de houdbaarheidsdatum? In de vuilnisbak ermee. Een blik met boontjes een paar maanden over de datum? Dat gaat zeker bij het afval. Supermarkten en consumenten gooien elke dag grote hoeveelheden voedsel in de container. In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar.

Zembla heeft een interessante documentaire over de houdbaarheidsdatum uitgezonden. In deze documentaire lieten ze ook de "Over de datum eetclub" zien. Dit is een eetclub die van over de datum eten recepten kookt en met elkaar opeet. Op vlees en melk en andere bederfelijke producten is het goed dat er een houdbaarheids-datum op zit, maar op bijvoorbeeld pasta zou deze datum  jaren langer kunnen. De kwaliteit zou misschien iets minder zijn maar alles is gewoon eetbaar.

De gemiddelde Nederlander gooit per jaar zo'n 40 kilo goed voedsel weg. En dat is zonde, heel erg zonde. Vooral pasta, rijst en meel zijn erg lang goed. Veel langer dan de houdbaarheidsdatum doet vermoeden.

Een algemene tip: denk zelf na, ruik en kijk bij vooral lang houdbare producten die over 'de datum heen zijn'. Dat scheelt veel voedselverspilling en je bespaart er ook nog flink geld mee!

**********************************************************

Kijk hier voor een aantal fragmenten van de documentaire van Zembla:
http://omroep.vara.nl/media/89386

Kijk hier voor de volledige documentaire van Zembla:
http://omroep.vara.nl/media/87843

**********************************************************

En altijd leuk: een filmpje van Wim de Bie over de houdbaarheidsdatum




http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten