donderdag 8 maart 2012

Bezuinigen, bezuinigen......

In het Catshuis wordt momenteel flink onderhandeld over extra bezuinigingen. Er is een te hoog begrotingstekort en de broekriem zal nog een gaatje strakker worden gezet. En hoewel de onderhandelingen waarschijnlijk veel mensen gaan raken, komt er geen woord uit het Catshuis, want er is een periode van complete 'radiostilte'. We moeten vooralsnog dus maar gissen hoeveel minder we volgend jaar te besteden krijgen. Maar dat het minder wordt dat is wel zeker.

Maar bezuinigen kan ook leuk zijn. Maar er eens een sport van om voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten. Hieronder alvast tips die u hierin op weg kunnen helpen.


Groente en fruit
Kijk vooral naar de fruit- en groenteprijzen in de supermarkt. Want daaraan verdient de grootgrutter vandaag de dag een flink deel van de omzet. Op de markt is uw euro vaak gewoon twee euro waard en direct bij de boer is het nóg voordeliger. Als u voor dat laatste kiest, eet u ‘met het seizoen mee’. Dat is biologisch verantwoord, helemaal hip en veel lekkerder.

Verzekeringen
Een huishouden heeft al snel tien verzekeringspolissen lopen. Die zijn niet allemaal nodig en nuttig. En ook als ze wel nuttig zijn, bestaat het gevaar van dubbel verzekeren. Bovendien betalen vooral trouwe klanten misschien te veel voor verzekeringen. Nieuwe klanten worden met aantrekkelijke kortingen gelokt, die vaste klanten niet krijgen. Bij auto- en levensverzekeringen zijn de verschillen groot, met dank aan de stunttarieven. Het kan dus lonen om uw verzekeringspakket eens tegen het licht te houden en de premies te vergelijken. Dat kan onder meer op http://www.independer.nl/ en http://www.verzekeringssite.nl/. Deze sites werken als tussenpersoon, maar bieden wel een bijna volledig overzicht van de markt. U kunt ook met uw huidige verzekeraar of tussenpersoon onderhandelen over scherpere tarieven.

Energieleverancier
De energieprijzen stijgen weer behoorlijk, dat heeft met allerlei ontwikkelingen in de wereld te maken en daar heeft u maar weinig invloed op. Maar eens overstappen naar een andere energieleverancier kan wel honderden euro's per jaar opleveren. Er zijn diverse initiatieven waar je je bij kunt aansluiten, zoals: het energiecollectief van de Consumentenbond of 'Collectieve inkoop energie' van de vereniging Eigen Huis.
Maar er zijn ook veel vergelijkingssites waar u rustig eens energieleveranciers kunt vergelijken, zoals http://www.gaslicht.com/. En zelfs als u niet overstapt, bel uw huidige leverancier eens op en zeg dat u overweegt over te stappen naar een concurrent. Grote kans dat u een gunstiger aanbod kunt krijgen van uw huidige leverancier!


Energie besparen
U kunt ook kosten besparen door bewuster omgaan met gas en stroom. De thermostaat één graadje lager, en een uur voor het slapen gaan de thermostaat op 15 graden zetten levert een behoorlijke besparing op. Wassen op 30 graden in plaats van 40 graden scheelt ook lekker. Af en toe eens niet de droger gebruiken en lekker in de frisse lucht je was drogen bespaart ook veel energie. Ook handig is een standby-killer die de standby-stand van apparaten uitschakelt.

De auto
Ga goedkoper rijden, de benzine was nog nooit zo duur en zuiniger rijden nog zo profijtelijk. Een aantal tips: tank bij een goedkopere pomp, let op de juiste bandenspanning, voorkom stadsverkeer, filerijden, rem zo min mogelijk, ga achter een grote auto of vrachtwagen rijden en profiteer van de slipstream, hou u aan de maximumsnelheid.

Opruimen
Ook een zolder vol met spullen die u niet of nauwelijks meer gebruikt? Anders misschien een schuur? Dan is het alvast een goed voornemen om daar in het nieuwe jaar eens flink de bezem door te halen. Gooi uw spullen niet weg, want rommel kan geld waard zijn. Bijvoorbeeld op de vrijmarkt tijdens Koninginnedag.
Geen zin om te wachten? Op internet is het iedere dag vrijmarkt. Op sites als http://www.marktplaats.nl/ en http://www.speurders.nl/ kunt u de spullen makkelijk aan de man brengen.

Bellen in het buitenland
Gaat u (voor een langere tijd) naar het buitenland, neem dan simlock-vrije telefoon mee en koop een prepaid sim in het buitenland. U belt dan voor het lokale tarief van uw vakantieland en u hoeft niet te betalen voor inkomende gesprekken.

=============================================================

En voor wat meer bijzondere bezuinigingstips: kijk naar deze leuke clip van Van Kooten en De Bie over de 'goudkoorts'




http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten