donderdag 15 maart 2012

De honger naar geld leidt tot echte honger

Sinds enkele jaren hebben grondstoffen een enorme aantrekkingskracht op speculanten. Dit leidt tot hogere voedselprijzen en bij tientallen miljoenen mensen zelfs tot armoede en honger.

Hoge voedselprijzen zorgen voor toenemende onrust in de wereld. Een historisch hoge voedselprijs was vorig jaar een van de aanleidingen voor felle protesten in Tunesië. De prijs van brood heeft immers een grote betekenis. Je werkt om je brood te verdienen. En als dit niet meer betaalbaar is, breekt er grote onrust uit bij de gewone man en vrouw.

Sinds het wereldwijd instorten van de financiële markten zoeken investeerders en beleggers naar nieuwe mogelijkheden. De geldstroom die eerder de huizenmarkt heeft opgeblazen, heeft zich nu verplaatst naar de grondstoffenmarkt. Daarmee is de discussie ontstaan of je wel mag speculeren met voedsel, want stijgende voedselprijzen leiden tot armoede.

Van oudsher bepalen, vraag, aanbod en voorraden de prijs van graan. Maar dat was voor de financiële handel zich op de grondstoffen heeft gestort. Tegenwoordig bepalen turbo's en futures de prijs van graan. Graan dat vaak nog moet worden geplant of zelfs gewoon maanden in schepen op zee ronddobbert tot dat iemand bereidt is er een hoge prijs voor te betalen. De graanprijzen zijn al enige tijd buitensporig aan het stijgen.

De handel is internationaal en een handje vol mensen profiteert van de gigantische winsten op grondstoffen als graan. Hierdoor is het evenwicht in de handel volledig verstoort. De handel is vooral ook onbegrijpelijk. Maar bij 5% van de financiële handel wordt uiteindelijk een fysiek product echt geleverd. Dat betekent dat de andere 95% alleen maar handel is om risico's af te dekken of het speculeren op prijsdalingen of juist prijsstijgingen. Er zijn veel meer claims in omloop dan er echte grondstoffen zijn waarop die claims gebaseerd zijn.

Snapt u het nog? Nou, ik niet. Het is een spel dat gespeeld wordt, een spel waar de gewone man en vrouw buiten spel staan. Maar één ding is zeker, zij mogen de prijs van het spel wel betalen. En er zijn genoeg mensen op deze aarde die geen middelen meer hebben om deze prijs te betalen. De grote financiële instellingen hebben hun honger naar geld nog niet eens gestild, maar voor de armen op deze wereld rest alleen nog maar de echte honger......

"Speculeren is van nature altijd immoreel. En als je speculeert met graan is dat crimineel."

Kijk hier voor de promo van de documentaire 'De Voedselspeculant':



Kijk hier voor de volledige documentaire van VPRO Tegenlicht:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/speculeren-met-voedsel-en-land/de-voedselspeculant.html

---------------------------------------------------------

www.degroenezaak.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten