donderdag 8 december 2011

De duurzaamste kerstboom


Twijfel je tussen een echte of een kunstkerstboom? Wat is de duurzaamste keuze? U hoeft zich geen zorgen te maken, beide keuzes kunnen de juiste zijn.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de impact op het milieu niet groot is voor beiden keuzen. Maar er zijn dingen die wel uitmaken, bijvoorbeeld de tijd dat je de boom gebruikt, maar ook waar de boom vandaan komt is bijvoorbeeld van belang. Er zijn vijf belangrijke indicatoren om te bepalen welke boom vanuit milieuoogpunt de voorkeur verdient.

Hier vijf nuttige tips die je kunnen helpen beslissen welke boom bij jou past.
  1. Koop indien mogelijk een lokaal geteelde kerstboom.
  2. Neem de reisafstand van de boom in overweging. Hoe ver heeft de boom gereisd om bij je te kunnen komen of hoever heb je gereisd om hem te krijgen in huis te krijgen?
  3. Als je negen gekapte bomen hebt gekocht in de afgelopen negen jaren, overweeg dan de aankoop van een kunstboom om de milieueffecten te minimaliseren.
  4. Als je een kunstkerstboom koopt, zorg er dan voor dat hij tenminste zes tot negen jaar meegaat.
  5. Een natuurlijke kerstboom kan na gebruik gewoon met het groenafval mee.
De conclusie van de diverse onderzoeken naar kerstbomen wees uit dat de milieubelasting van een kunstkerstboom die meer dan acht jaren wordt gebruikt, minder is dan die van gekapte kerstbomen over deze periode.

Een duurzaam alternatief
Maar in Nederland is er tegenwoordig ook een duurzaam alternatief: de ‘geadopteerde kerstboom’. De biologisch gekweekte kerstboom is bezig met een opmars en de milieubewuste consument omarmt hem graag. Er bestaan in Nederland al diverse uitgiftepunten waar je er één kunt vinden, daarna kan je hem lekker thuis vertroetelen met kerst en na afloop kan hij weer terug naar de kwekerij om weer lekker verder te groeien.

----------------------------

Algemene tips voor een duurzame kerst(boom)
  • Huur of adopteer een levende kerstboom. U neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in.
  • Wilt u een echte kerstboom en die later in de tuin planten, kies er dan een met pot en geef veel water. Dat vergroot de overlevingskans.
  • Kies een kunstkerstboom die lang meegaat. Op het internet vind je tweedehands exemplaren.
  • Afgedankte kerstbomen leveren in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding op straat ontstaat wel luchtvervuiling.
-------------------------

Dit filmpje is uit de oude doos, maar hij blijft leuk!



-------------------------

http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten