donderdag 1 december 2011

De duurzame zak van Sinterklaas

Wat zit er in de zak van Sinterklaas? Een hele grote plak.....
In mijn jonge jaren heb ik er veel over gepiekerd. Wat zou er gebeuren als ik in de zak mee zou moeten naar Spanje? En hoe konden al die kinderen in zo'n kleine zak? Volgens mijn vader was die zak veel groter dan je kon zien, een soort toverzak. Echt heel veel avonden was ik bang voor die zak. Als zwarte piet binnenkwam zat ik al angstig te kijken naar die zak. Want wat als alle cadeaus eruit waren, zou ik dan in die zak moeten? En krijg je dan nog lucht? Zou ik ooit nog terug mogen naar mijn ouders? ..... Ja, de problemen van een kind, maar voor mij waren ze levensecht. Gelukkig worden kinderen tegenwoordig niet meer zo bang gemaakt voor de Sint en is het vooral een cadeautjesfestijn.

Toch blijven er moeilijke kanten zitten aan het verder toch wel leuke Sinterklaasfeest. Want kan dat eigenlijk wel, zo'n blanke oude bisschop met al die zwarte helpers? Doet dat denken aan de slaventijd? En de ongelijkheid tussen rassen? En wat te denken van de leugens die we willens en wetens tegen onze kinderen vertellen? En hoe zit het eigenlijk met die zak vol met cadeaus? Is dat nog wel verantwoord? Hoe kunnen we een leuk en toch duurzaam Sinterklaasfeest hebben?

De zak van Sinterklaas kan nog eerlijker
De 'eerlijke zak van Sinterklaas' van nu is volledig geproduceerd volgens fair trade principes en gemaakt van biologische jute. De opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten, onder meer in India en Bangladesh.

Jute = praktisch en duurzaam
Wereldwijd worden er tonnen katoen geproduceerd. De katoenproductie is echter zeer milieubelastend. Jute vormt een goed alternatief: het groeit in natte gebieden, zoals in Bangladesh. Het wordt daar gebruikt om overtollig water aan de grond te onttrekken. Bovendien groeit de juteplant snel en laten de wortels veel voedingsstoffen achter in de bodem. Dat levert daarna betere oogsten op. Jute is een duurzaam product dat een goede vervanger kan zijn van bijvoorbeeld plastic tassen.

Duurzaam jute = fair trade
Eerlijk geproduceerde jute betekent bovendien: toezien dat de producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Dat is niet vanzelfsprekend. Een van de projecten van Pure Jute is het stimuleren van lokaal ondernemerschap én bijdragen aan een menswaardige samenleving.

De inhoud van de zak
Veel mensen zijn zich ervan bewust dat we op een andere manier moeten gaan leven, zodat we aan onze kinderen een fijne aardbol kunnen achterlaten. Maar hoe doe je dat? Waar begin je?

Als altijd, met één klein stapje kan je al een begin maken. Duurzaam is namelijk gewoon leuk. Op een speelse manier kan je door te knutselen laten zien hoe zaken werken. Wat te denken van een zelfgemaakt weerstation met een fles en wat accessoires? Of een pakket om zelf een windgenerator te bouwen waarmee je een lampje kan laten branden op duurzame energie? En wat is er leuker dan je eigen sieraden maken van gerecycled materiaal? Enzovoort, enzovoort…..

Sinterklaas geeft dit jaar alleen nog maar groene cadeaus!

------------------------------------------
De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas. De zak van Sinterklaas, o jongens, jongens, het is zo'n baas.




http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten