donderdag 29 december 2011

Met een knal het nieuwe jaar in!

De jaarwisseling komt er weer aan. Traditioneel betekent oudjaar; oliebollen, appelflappen en natuurlijk de oudejaarsconference. Om exact middernacht na de champagne naar buiten en knallen maar! Van jongsaf aan vond ik het fantastisch. Harde knallen en mooi siervuurwerk. Een feestje. Mijn broer en ik kochten altijd een groot pakket en mochten lekker lang buiten vuurwerk afsteken samen met wat andere familieleden. Ja, dat is al weer enige tijd geleden... Maar ik ben vuurwerk altijd leuk blijven vinden.

Maar helaas zitten er ook wat minder leuke kanten aan het afsteken van vuurwerk: luchtverontreininging. Het is veel erger dan ik vroeger wist, fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water.

Het afsteken van vuurwerk vervuilt de lucht - vooral met fijnstof, waarop zware metalen meeliften. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte.

Ook zorgt vuurwerk voor bodem- en watervervuiling. Dat komt door het fijnstof dat neerdaalt en door onverbrande vuurwerkresten. Boosdoeners zijn de zware metalen in vuurwerk: barium, antimoon en strontium, die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. En koper, dat bij te hoge concentraties giftig is voor het waterleven.


Met wat tips kunnen we vuurwerk afsteken en het leuk houden:
  • Koop minder vuurwerk: werk samen met de buren, organiseer een gezamenlijke actie met de hele straat, of ga gewoon kijken.
  • Knalvuurwerk geeft bij het afsteken minder schadelijke stoffen dan siervuurwerk.
  • Vermijd illegaal vuurwerk. Er kunnen zeer schadelijke stoffen in zitten, zoals cadmium.
  • Ruim afval na het afsteken van vuurwerk zo snel mogelijk op, zodat schadelijke stoffen niet in het milieu komen.
  • Heeft u last van de luchtvervuiling, blijf dan een aantal uren na middernacht binnen.

Bron: Milieucentraal


ALVAST EEN PRETTIGE EN VEILIGE JAARWISSELING
EN EEN HEEL GELUKKIG NIEUWJAAR!


http://www.degroenezaak.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten