donderdag 31 mei 2012

Afval scheiden doe je met je app!


Ja, ook het scheiden van afval gaat met de tijd mee. Nu kan een app je de weg wijzen met alle afval.

Natuurlijk doen we allemaal ons best om afval te scheiden. Dat is beter voor het milieu. Papier gaat in de oud papier bak, glas in de daarvoor bestemde bak en bloemen in de gft-container. Maar wat doe je met een aansteker, accu of oude foto’s?

De app Afvalschedingswijzer van Milieu Centraal geeft je direct antwoord. De app helpt je om honderden afvalproducten op de juiste manier weg te gooien. Erg handig voor als je even niet weet waar bijvoorbeeld je oude lamp moet laten.

De voordelen van hergebruik
Hergebruik van afvalstoffen bespaart grondstoffen en energie. De winning van grondstoffen en de productie van nieuwe materialen kost meestal veel meer energie dan nodig is wanneer oude materialen hergebruikt worden. Een duidelijk voorbeeld: de productie van nieuw aluminium kost twintig maal zoveel energie als het omsmelten van oud aluminium. En de kwaliteit is meestal gelijk.

Door hergebruik komen veel minder schadelijke stoffen in het milieu terecht, bijvoorbeeld zware metalen uit batterijen of cfk's uit koelkasten. Een ander voordeel van hergebruik is dat er minder afval wordt verbrand. De afvalverbrandingsinstallaties zijn weliswaar een stuk schoner dan vroeger; maar ze geven nog steeds enige luchtvervuiling, en veroorzaken restafval in de vorm van verbrandingsresten.

Afvalscheiden in Nederland
Jongeren scheiden afval uit gewoonte, ouderen omdat het goed is voor het milieu. Dat is één van de conclusies van een onderzoek naar afvalscheiding door kenniscentrum NCDO en TNS/NIPO. Ruim 90 procent van de Nederlanders doet aan afvalscheiding. Vooral papier, glas en statiegeldflessen worden apart ingeleverd. Verder blijkt dat Nederlanders boven de 35 iets meer aan afvalscheiding doen dan jongeren en zich ook drukker maken om de grote hoeveelheid afval die elk jaar geproduceerd wordt.

In totaal produceerde Nederland in 2008 63 miljoen ton aan afval. 84 procent daarvan wordt hergebruikt of op een andere manier ingezet.

------------------------------------

En o ja, als je geen iPhone om de app op te downloaden hebt kan je ook nog gewoon terecht op het web: http://www.afvalscheidswijzer.nl/

------------------------------------

Kijk ook eens naar dit zeer verhelderende fimpje over afval: The Story of Stuff






www.degroenezaak.nl

1 opmerking:

  1. Van 17 tot en met 25 november 2012 is de Europese Week van de Afvalvermindering. Nederland doet het goed in het scheiden van afval, maar toch staan we in de Europese top 10 van afvalproductie. Per persoon produceren we per dag zo’n anderhalve kilo afval.
    Milieu Centraal voert in deze week de campagne “Samen minder afval”. Een gezin met kinderen staat centraal en loopt dagelijks tegen problemen aan: voedselverspilling, veel verpakkingsmaterialen, het scheiden van afval, ongewenst reclamedrukwerk en kapotte of verouderde kleding en meubels. Met een aantal simpele maatregelen is deze berg afval te voorkomen.

    Help het gezin en geef je tips (mag ook met beeldmateriaal!) door via de facebookpagina van Milieu Centraal. De leukste tips winnen leuke en duurzame prijzen.
    Geef je tips door op www.facebook.com/milieucentraal

    Volg het gezin en kijk voor tips op www.milieucentraal.nl/samen-minder-afval

    BeantwoordenVerwijderen